Agihan Waktu Pendidikan Islam Tahun 5 KSSR Semakan

Agihan Waktu Pendidikan Islam Tahun 5 : KSSR Semakan ini adalah perkongsian yang membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran bagi sesi persekolahan tahun ini. Di sini juga admin kongsikan RPT Pendidikan Islam bagi tahun 1, 2, 3, 4, 5 dan 6.

Tujuan pendidikan Islam di sekolah rendah adalah untuk memupuk umat Islam yang berilmu, beriman, berketerampilan, bertakwa dan berakhlak mulia.

Golongan bangsawan berdasarkan Al-Quran dan Sunnah ialah hamba dan khalifah yang soleh dan komited untuk meningkatkan Tamadun bangsa dan negara. Meraih kejayaan di dunia ini dan seterusnya di akhirat sana.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) melalui subjek Pendidikan Islam dirangka dengan tujuh bidang utama, iaitu al-Quran, Hadis, Akidah, Ibadah, Sirah, Adab, dan Jawi.

Penekanan dan fokus yang sama diberi pada ketujuh-tujuh bidang tersebut adalah berdasarkan kemahiran yang telah ditetapkan. Kemahiran-kemahiran ini perlu dicapai oleh murid pada akhir proses pengajaran dan pembelajaran.

Agihan Waktu Pendidikan Islam Tahun 5

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

Berkaitan RPT Pendidikan Islam terkini

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru Pendidikan Islam yang mengajar lebih daripada satu aliran, boleh muat turun menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

Pendidikan Islam Tahun 1 RPT 2021 KSSR Semakan

Contoh RPT Pendidikan Islam Tahun 2 2021

KSSR Pendidikan Islam RPT Tahun 3 2021

Pendidikan Islam Tahun 4 SK RPT 2021

RPT 2021 Pendidikan Islam Tahun 5 2021

Pendidikan Islam RPT Tahun 6 2021 KSSR Semakan

Koleksi RPT Tahun 5 bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!