Latihan Sejarah Tingkatan 2 : Google Form

Latihan Sejarah Tingkatan 2 – Google Form ini merupakan perkongsian Cikgu Hanita yang merupakan Guru Cemerlang Sejarah. Kuiz Sejarah tingkatan 2 ini dibangunkan susunan mengikut bab dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Sejarah merupakan antara subjek teras dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Mata pelajaran ini yang wajib dipelajari oleh semua pelajar bermula dari pembelajaran di Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

Kurikulum Sejarah sekolah menengah dijalankan secara bersepadu. Kesepaduan disiplin Sejarah melibatkan elemen kandungan pengetahuan, Kemahiran Pemikiran Sejarah (KPS), Elemen Kewarganegaraan dan Nilai Sivik.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Latihan Sejarah Tingkatan 2 mengikut topik

BAB 1: KERAJAAN ALAM MELAYU

https://forms.gle/8ktjMFka3S6yJ7Fb6

BAB 2: SISTEM PEMERINTAHAN DAN KEGIATAN EKONOMI MASYARAKAT ALAM MELAYU

https://forms.gle/eZ3bizWdPVt88E2eA

BAB 3: SOSIO BUDAYA MASYARAKAT KERAJAAN ALAM MELAYU

https://forms.gle/HtVisqj7qRZeSp9Y7

BAB 4: AGAMA, KEPERCAYAAN DAN KEUNIKAN WARISAN KERAJAAN ALAM MELAYU

https://forms.gle/JTm3bjdMcahhYkzN6

BAB 5: KESULTANAN MELAYU MELAKA

https://forms.gle/3JmrH7S7yVjC42Up6

BAB 6: KESULTANAN JOHOR RIAU

https://forms.gle/DaaMD7i2A6D272Fy6

BAB 7: KESULTANAN MELAYU PAHANG, PERAK, TERENGGANU DAN SELANGOR

https://forms.gle/Zd8wnkyvt9Rdoo3o8

BAB 8: KERAJAAN KEDAH, KELANTAN, NEGERI SEMBILAN DAN PERLIS

https://forms.gle/Ycgqxn3rQjLXcpQh6

BAB 9: WARISAN KERAJAAN KEDAH, KELANTAN, NEGERI SEMBILAN DAN PERLIS

https://forms.gle/HkBExeZL168cZ4YEA

BAB 10: SARAWAK DAN SABAH

https://forms.gle/NKpMrEpBLt36FMTJ7

Perbanyakkan latihan sejarah Tingkatan 2

Peristiwa sejarah disusun secara kronologi supaya murid dapat memahami proses perkembangan masyarakat dan negara yang memberi fokus terhasap pemahaman yang menyeluruh tentang pembinaan negara bangsa Malaysia bermula dari Zaman Prasejarah hingga kini.

Pembelajaran Sejarah melalui KSSM ini dilihat sebagai satu disiplin ilmu akan melahirkan insan masa hadapan yang arif dan peka sejarah. Melalui pemelajaran ini serta murid akan bersedia untuk menghadapi cabaran masa depan dengan memahami peristiwa masa lalu.

Hargai perjuangan wira-wira negara

Penghayatan terhadap perjuangan tokoh-tokoh negara masa lalu juga akan membuatkan murid lebih menghargai sebuah kemerdekaan. KSSM Sejarah menekankan pembangunan sahsiah murid di samping memumuk nilai-nilai keperibadian mulia dan semangat kewarganegaraan.

Kandungan kurikulum ini akan dijadikan pengajaran serta iktibar untuk membina kesedaran kebangsaan serta cintakan negara. Pembelajaran ini pastinya menyeronokkan. Di samping mendapat ilmu, kita juga akan lebih menghargai kemakmuran negara pada masa kini.

Berkaitan Latihan Sejarah Tingkatan 2:

Admin insha-Allah akan mengumpulkan latihan-latihan lengkap bagi setiap subjek. Koleksi kuiz atau latihan ini boleh digunakan oleh guru dan murid-murid pada tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi bahan yang telah dibangunkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎Latihan dan Kuiz Bahasa Melayu Tingkatan 2
🍎

Latihan Rekabentuk & Teknologi Tingkatan 2

🍎Latihan Sejarah Tingkatan 2
🍎Latihan Matematik Tingkatan 2

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

3 thoughts on “Latihan Sejarah Tingkatan 2 : Google Form”

Leave a Comment

error: Content is protected !!