Latihan Sejarah Tingkatan 3 : Google Form

Latihan Sejarah Tingkatan 3 – Google Form ini merupakan perkongsian Cikgu Hanita yang merupakan Guru Cemerlang Sejarah. Kuiz Sejarah tingkatan 3 ini dibangunkan susunan mengikut bab dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Sejarah merupakan antara subjek teras dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Mata pelajaran ini yang wajib dipelajari oleh semua pelajar bermula dari pembelajaran di Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

Kurikulum Sejarah sekolah menengah dijalankan secara bersepadu. Kesepaduan disiplin Sejarah melibatkan elemen kandungan pengetahuan, Kemahiran Pemikiran Sejarah (KPS), Elemen Kewarganegaraan dan Nilai Sivik.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Latihan Sejarah Tingkatan 3 mengikut topik

BAB 1: KEDATANGAN KUASA BARAT

https://bit.ly/2WjvWD3

BAB 2: PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI SELAT

https://bit.ly/2LJOhHD

BAB 3: PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI MELAYU BERSEKUTU

https://bit.ly/2WjvWTz

BAB 4: PENTADBIRAN NEGERI-NEGERI MELAYU TIDAK BERSEKUTU

https://bit.ly/2Wqa5d3

BAB 5: PENTADBIRAN BARAT DI SARAWAK DAN SABAH

https://bit.ly/2Kcfp1c

BAB 6: KESAN PENTADBIRAN BARAT TERHADAP EKONOMI DAN SOSIAL

https://bit.ly/38918uf

BAB 7: PENENTANGAN MASYARAKAT TEMPATAN

https://bit.ly/3p2mL6x

BAB 8: KEBIJAKSANAAN RAJA DAN PEMBESAR MELAYU MENANGANI CABARAN BARAT

https://bit.ly/37lgdJV

Perbanyakkan latihan sejarah Tingkatan 3

Peristiwa sejarah disusun secara kronologi supaya murid dapat memahami proses perkembangan masyarakat dan negara yang memberi fokus terhasap pemahaman yang menyeluruh tentang pembinaan negara bangsa Malaysia bermula dari Zaman Prasejarah hingga kini.

Pembelajaran Sejarah melalui KSSM ini dilihat sebagai satu disiplin ilmu akan melahirkan insan masa hadapan yang arif dan peka sejarah. Melalui pemelajaran ini serta murid akan bersedia untuk menghadapi cabaran masa depan dengan memahami peristiwa masa lalu.

Hargai perjuangan wira-wira negara

Penghayatan terhadap perjuangan tokoh-tokoh negara masa lalu juga akan membuatkan murid lebih menghargai sebuah kemerdekaan. KSSM Sejarah menekankan pembangunan sahsiah murid di samping memumuk nilai-nilai keperibadian mulia dan semangat kewarganegaraan.

Kandungan kurikulum ini akan dijadikan pengajaran serta iktibar untuk membina kesedaran kebangsaan serta cintakan negara. Pembelajaran ini pastinya menyeronokkan. Di samping mendapat ilmu, kita juga akan lebih menghargai kemakmuran negara pada masa kini.

Berkaitan Latihan Sejarah Tingkatan 3:

Admin insha-Allah akan mengumpulkan latihan-latihan lengkap bagi setiap subjek. Koleksi kuiz atau latihan ini boleh digunakan oleh guru dan murid-murid pada tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi bahan yang telah dibangunkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎Latihan Sejarah Tingkatan 3
🍎Koleksi Kuiz RBT Tingkatan 3

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

1 thought on “Latihan Sejarah Tingkatan 3 : Google Form”

  1. thank you for all the exercise. its really help me to prepare before exam . but a bit prob is bab 8 there 1 soalan yang takde jawapan hehe

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!