Nota RBT Tingkatan 3 – Ringkas dan Padat

Nota RBT Tingkatan 3 – Ringkas dan Padat ini merupakan bahan pembelajaran perkongsian Cikgu Mimi Norashikin Md Jaini. Koleksi nota ini akan dikemaskini dari masa ke masa.

Bahan ini disusun secara topikal mengikut silibus ini boleh dimanfaatkan oleh murid-murid tingkatan 1, 2 dan 3 sebagai ulangkaji untuk menghadapi PT3.

Melalui Kurikulum Standard Sekolah Menengah KSSM, murid akan dibentuk untuk memiliki kemahiran komunikasi yang baik. Selain itum murid ini akan mampu menjana idea untuk menghasilkan produk baharu.

Proses pengajaran dan pembelajaran yang berkesan akan menjadikan murid sebagai pereka bentuk yang membudayakan pemikiran kritis, kreatif, inovatif, inventif dan keusahawanan.

Domain Nota RBT Tingkatan 3

Nota yang disusun ini mengikut keseluruhan topik dan silibus. Kurikulum RBT dalam KSSM memberi fokus kepada empat domain utama.

Murid akan mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran melalui aktiviti reka bentuk dan penghasilan produk.

 1. Apresiasi Reka Bentuk
  • Mensyukuri dan menghayati sesuatu reka bentuk di sekeliling untuk tujuan penambahbaikan reka bentuk atau membuat reka bentuk baharu yang lebih baik, murah dan cekap.
 2. Aplikasi Teknologi
  • Mempelajari dan mengaplikasikan teknologi dalam reka bentuk yang merangkumi pelbagai disiplin ilmu.
 3. Pembuatan Produk
  • Penghasilan reka bentuk dan produk yang lebih efisien yang melibatkan proses reka bentuk.
 4. Penilaian Reka Bentuk Produk
  • Menekankan nilai-nilai murni dalam pembelajaran bagi memastikan produk dapat menyelesaikan masalah individu dan masyarakat di samping berdaya saing.

Muat Turun Nota RBT Tingkatan 3

Nota ulangkaji yang disediakan ini merupakan ringkasan kandungan pembelajaran yang dikongsi menggunakan dalam format PDF. Guru-guru dan murid-murid dapat menggunakan bahan ini sebagai bahan ulangkaji.

 • Bab 1
  • Mekatronik
 • Bab 2
  • Pembangunan Produk
 • Bab 3
  • Reka Bentuk Dalam Perniagaan

Koleksi Lengkap Nota RBT

Koleksi Nota Ulangkaji Tingkatan 3

Insha-Allah admin akan kumpulkan koleksi nota ulangkaji untuk kegunaan murid-murid tingkatan satu di sini. Sekiranya ada guru ingin berkongsi, mohon hubungi admin di telegram @tchercollection.

Berkongsi sesuatu yang bermanfaat

Sebagai penutup kata, kami menjemput guru-guru, murid-murid dan ibu bapa untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan melalui aplikasi Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Sebarang sumbangan bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan boleh dimajukan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!