Gred Markah SPM 2020 tular di media sosial bukan milik Lembaga Peperiksaan – KPM

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini menafikan bahawa Skala Gred Markah SPM 2020 yang tular di media sosial adalah daripada Lembaga Peperiksaan kementerian tersebut.

KPM dalam kenyataan berkata ‘Skala Gred SPM’ itu menggambarkan seolah-olah ia gred permarkahan sebenar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2020 serta boleh mengelirukan orang ramai, terutamanya ibu bapa dan calon peperiksaan itu.

Penafian Gred Markah SPM 2020

“Adalah ditegaskan bahawa ‘Skala Gred SPM’ yang tular tersebut adalah bukan milik Lembaga Peperiksaan, KPM. Lembaga Peperiksaan telah membuat laporan polis pada jam 10.31 malam hari ini dan juga laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia bagi siasatan lanjut,” kata KPM.

Kenyataan itu menyebut dakwaan tersebut mencemar imej, kewibawaan dan kredibiliti Lembaga Peperiksaan sebagai badan pentaksiran negara dan menggugat ketenteraman awam.

Kenyataan itu merujuk kepada hantaran di media sosial Facebook milik ‘MamaMia Mia’ hari ini mengenai ‘Skala Gred SPM’ dengan kapsyen “Patut aku pelik budak2 sekarang berderet A.” dan “#bilasekolahdipolitikkan”.

Artikel Mengenai SPM 2020

Skala gred yang kini tular itu menunjukkan jadual skala markah diturunkan, antaranya untuk Matematik Tambahan, pelajar mendapat A- meskipun memperoleh skor hanya 50, manakala Bahasa Inggeris dan Melayu, dengan skor 66, pelajar memperoleh A-.– BERNAMA

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!