Soalan Matematik Tahun 1 : Kuiz dan Latihan

Soalan Matematik Tahun 1 : Kuiz dan Latihan ini ialah koleksi soalan-soalan yang telah disumbangkan oleh beberapa orang guru Matematik di seluruh Malaysia. Bahan topikal mengikut silibus ini boleh dimanfaatkan oleh murid-murid tingkatan 1, 2 dan 3 sebagai ulangkaji.

Pencapaian murid-murid kini perlu dinilai melalui pelbagai kaedah penilaian untuk mengetahui sejauh mana pemahaman mereka terhadap kemahiran yang telah diajar oleh guru.

Murid-murid boleh belajar di kelas sebenar atau mengambil bahagian dalam kelas instruksional. Dengan memberikan lebih banyak latihan, ini akan membiasakan murid dengan pelbagai bentuk penyelesaian masalah.

Kaedah latih tubi dirancang untuk menyediakan latihan dan peneguhan yang sesuai mengenai pembelajaran tertentu sehingga mereka dapat secara langsung menyebut atau mengingat semua maklumat apabila diperlukan.

Contoh Soalan Matematik Tahun 1

Soalan topikal Matematik tahun 1 ini boleh didapati melalui pautan di bawah:

⦿ Unit 1 : Nombor Hingga 10
⦿ Unit 2 : Tambah dan Tolak Hingga 10
⦿ Unit 3 : Nombor Hingga 20
⦿ Unit 4 : Tambah dan Tolak Hingga 20
⦿ Unit 5 : Nombor Hingga 100
⦿ Unit 6 : Tambah dan Tolak Hingga 100
⦿ Unit 7 : Pecahan
⦿ Unit 8 : Wang
⦿ Unit 9 : Masa dan Waktu
⦿ Unit 10 : Panjang
⦿ Unit 11 : Berat
⦿ Unit 12 : Isipadu Cecair
⦿ Unit 13 : Bentuk

Koleksi Kuiz dan Latihan Tahun 1

Insha-Allah admin akan kumpulkan koleksi kuiz dan latihan untuk kegunaan murid-murid tahun satu di sini. Sekiranya ada guru ingin berkongsi, mohon hubungi admin di telegram @tchercollection.

Murid-Murid juga boleh cuba menjawab soalan Matematik:

  • Soalan Matematik Tahun 1
  • Contoh Soalan Matematik Tahun 2

Kurikulum Matematik Tahun 1

Sasaran Kurikulum Standard Matematik Sekolah Rendah bertujuan untuk melatih individu yang mempunyai minda matematik. Kurikulum ini bertindak untuk memupuk pemahaman murid tentang:

  • Konsep nombor
  • Kemahiran mengira asas
  • Memahami idea matematik mudah
  • Menyelesaikan masalah

Murid juga didik untuk membuat keputusan dalam kehidupan harian dengan berkesan dan bertanggungjawab. Gunakan pengetahuan dan kemahiran matematik.

Berdasarkan sikap dan nilai, ia dapat mengatasi perkembangan sains dan teknologi dan cabaran kehidupan seharian pada abad ke-21.

Berkongsi sesuatu yang bermanfaat

Sebagai penutup kata, kami menjemput guru-guru, murid-murid dan ibu bapa untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa kongsikan bersama rakan-rakan melalui aplikasi Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Sebarang sumbangan bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan boleh dimajukan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!