Latihan Bahasa Melayu Tahun 2 Kemahiran Menulis

Latihan Bahasa Melayu Tahun 2 ini adalah perkongsian yang membantu guru-guru melaksanakan pengajaran dan pembelajaran menggunakan teknologi. Di sini juga admin kongsikan latihan yang boleh dilaksanakan secara dalam atau luar talian bagi murid tahun 1, 2, 3, 4, 5 dan 6.

Sekiranya pada masa lalu proses pengajaran dan pembelajaran dilaksanakan secara bersemuka: dari segi penyampaian dan penilaian berterusan. Norma baharu ini telah menyebabkan pemindahan semua pengetahuan dan penilaian, dan kaedah perkongsian dapat dilaksanakan secara dalam talian.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Walaupun pada peringkat awal, kebanyakan murid, ibu bapa dan sebilangan pendidik, merasa sukar untuk menyesuaikan diri, kebanyakan kini akur belajar untuk menyesuaikan diri dengan keadaan semasa. Pelbagai kekangan, seperti masalah akses Internet dan peranti kini beransur-ansur ditolak ke tepi.

Latihan Bahasa Melayu Tahun 2

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan bahan pengajaran dan pembelajaran. Boleh pilh kuiz atau latihan bersesuaian di sini:

Untuk menguasai ilmu dan kemahiran berbahasa, murid-murid perlulah menguasai topik asas Bahasa Melayu Penulisan iaitu:-

 • Pembinaan ayat
 • Membuat Ulasan
 • Menulis karangan

Ketiga-tiga topik ini adalah saling berkait antara satu sama lain. Sebagai contoh, kemahiran menulis ayat diperlukan untuk membuat rumusan. Penulisan ayat dan kemahiran merumus dapat digunakan dalam penulisan karangan.

Sekiranya murid ingin menjawab soalan yang disediakan, pastikan teliti dahulu mesej yang ingin disampaikan. Fokuskan kepada ransangan yang diberikan, seperti situasi, keadaan dan aktiviti yang cuba dipaparkan.

Koleksi Latihan Tahun 2 Pelbagai Subjek

Admin insha-Allah akan mengumpulkan kuiz dan latihan bagi setiap subjek. Koleksi ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Koleksi Latihan Bahasa Melayu Tahun 2 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

 1. Latihan mengisi tempat kosong

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi latihan yang telah disediakan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Kuiz-Kuiz Bahasa Melayu Tahun 1-6

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru ingin mendapatkan kuiz dalam talian berkaitan topik diajar, boleh juga lihat latihan-latihan menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

Koleksi Latihan Bahasa Melayu Tahun 1
Himpunan Kuiz Bahasa Melayu Tahun 2
Latihan dan Kuiz Bahasa Melayu Tahun 3
Himpunan Kuiz Bahasa Melayu Tahun 4
Koleksi Kuiz Bahasa Melayu Tahun 5
Himpunan Kuiz Bahasa MelayuI Tahun 6

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Tips Belajar dan Ulangkaji Pelajaran

Murid-murid perlu bijak mengatur masa dan kaedah pembelajaran yang betul. Antara perkara yang adiberi perhatian dalam proses mengulang kaji ialah:

 1. Baca dan semak nota-nota bahan-bahan pembelajaran sambil melengkapkan mana yang kurang. Ini akan menambah kefahaman dan ingatan terhadap isi pembelajaran.
 2. Baca dan fahami kandungan buku teks. Tujuannya untuk pastikan murid benar-benar faham setiap prinsip, isu dan fakta yang dimuatkan.
 3. Jawab soalan latihan atau kerja rumah yang guru berikan. Langkah ini akan membolehkan murid menguji kebolehan murid menjawab soalan yang sama dalam peperiksaan.
 4. Kaji contoh-contoh jawapan peperiksaan tahun lepas bersama skema jawapan. Ini akan membolehkan murid membiasakan diri menjawab soalan-soalan peperiksaan dengan lebih yakin dan pantas.
 5. Bersoal jawab bersama-sama rakan. Selain ini membolehkan murid mengenalpasti sama ada murid sudah cukup bersedia atau tidak menghadapi peperiksaan, pada masa yang sama, murid juga boleh mendapat penjelasan tentang bahagian-bahagian yang murid kurang faham dari rakan murid yang mungkin sudah menguasai bahan pelajaran itu.

Buat jadual ulang kaji di rumah

Jangan lupa untuk jadualkan juga masa rehat untuk menelakkan tekanan. Dalam sesi ulangkaji pelajaran, murid hendaklah berehat setiap 20 hingga 30 minit. Waktu rehat sekurang-kurangnya 5 minit. Selang-selikan topik mudah dengan susah dan juga pengiraan untuk mengurangkan ketegangan.

Sediakan nota-nota ringkas, terutamanya bagi topik yang dijangka akan keluar. Nota ringkas mudah di simpan dalam kocek dan di bawa ke mana-mana.

 1. Peta minda meringkaskan topik dipelajari dalam bentuk “point”. Memudahkan pelajar membuat ulangkaji.
 2. Tumpukan pada topik utama sahaja. Bertanya kepada guru untuk mendapatkan “hint” (bayangan) tentang topik yang mungkin akan disoal di dalam peperiksaan.
 3. Semak contoh-contoh soalan tahun-tahun yang lalu supaya murid dapat menjangka bentuk jawapan yang diperlukan.
 4. Buat rangka jawapan topik-topik yang dijangka keluar berdasarkan soalan-soalan peperiksaan yang lepas.
 5. Latih diri untuk menjawab soalan-soalan peperiksaan yang lepas mengikut waktu yang telah ditetapkan.
 6. Rujuk kepada guru apabila menghadapi masalah berhubung dengan pelajaran.
 7. Jangan sekali-kali ponteng kelas ketika hampir peperiksaan. Murid mungkin tertinggal tip-tip penting yang diberikan oleh guru.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!