Nota Sejarah Tingkatan 4 KSSM Mengikut Pecahan Topik

Nota Sejarah Tingkatan 4 ini merupakan perkongsian dan himpunan bahan-bahan terpilih yang dikongsikan oleh guru-guru seluruh malaysia. Bahan-bahan ini dibangunkan susunan mengikut bab dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM).

Sejarah merupakan antara subjek teras dalam Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Mata pelajaran ini yang wajib dipelajari oleh semua pelajar bermula dari pembelajaran di Tingkatan Satu hingga Tingkatan Lima.

Kurikulum Sejarah sekolah menengah dijalankan secara bersepadu. Kesepaduan disiplin Sejarah melibatkan elemen kandungan pengetahuan, Kemahiran Pemikiran Sejarah (KPS), Elemen Kewarganegaraan dan Nilai Sivik.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Susunan nota ini telah direka dan dikongsi untuk memantapkan penguasaaan asas Sejarah kepada murid dan memastikan mereka lebih celik Sejarah, berinovatif dan berkemampuan untuk aplikasikan pengetahuan Sejarah, membuat keputusan dan menyelesaikan masalah dalam kehidupan.

Maklumat yang diberikan dalam Nota Ringkas Sejarah Tingkatan 4 KSSM ini memenuhi semua keperluan murid sebagai persediaan menghadapi ujian dan lulus dalam peperiksaan. Semoga ibu bapa, guru dan pelajar mendapat manfaat daripada bahan yang disediakan.

Nota Sejarah Tingkatan 4 mengikut topik

Berikut merupakan nota rujukan yang telah disusun mengikut tertib bab. Topikal. Guru-guru atau murid boleh klik pada setiap pilihan nota di bawah:

BAB 1: Warisan Negara Bangsa

BAB 2: Kebangkitan Nasionalisme

BAB 3: Konflik Dunia Pendudukan Jepun di Negara Kita

BAB 4: Era Peralihan Kuasa British Di Negara Kita

BAB 5: Persekutuan Tanah Melayu 1948

BAB 6: Ancaman Komunis Dan Perisytiharan Darurat

BAB 7: Usaha Ke Arah Kemerdekaan

BAB 8: Pilihanraya

BAB 9: Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957

BAB 10: Pemasyhuran Kemerdekaan

Perbanyakkan latihan dan ulangkaji Nota Sejarah

Peristiwa sejarah disusun secara kronologi supaya murid dapat memahami proses perkembangan masyarakat dan negara yang memberi fokus terhasap pemahaman yang menyeluruh tentang pembinaan negara bangsa Malaysia bermula dari Zaman Prasejarah hingga kini.

Pembelajaran Sejarah melalui KSSM ini dilihat sebagai satu disiplin ilmu akan melahirkan insan masa hadapan yang arif dan peka sejarah. Melalui pemelajaran ini serta murid akan bersedia untuk menghadapi cabaran masa depan dengan memahami peristiwa masa lalu.

Hargai perjuangan wira-wira negara

Penghayatan terhadap perjuangan tokoh-tokoh negara masa lalu juga akan membuatkan murid lebih menghargai sebuah kemerdekaan. KSSM Sejarah menekankan pembangunan sahsiah murid di samping memumuk nilai-nilai keperibadian mulia dan semangat kewarganegaraan.

Kandungan kurikulum ini akan dijadikan pengajaran serta iktibar untuk membina kesedaran kebangsaan serta cintakan negara. Pembelajaran ini pastinya menyeronokkan. Di samping mendapat ilmu, kita juga akan lebih menghargai kemakmuran negara pada masa kini.

Berkaitan Nota Sejarah Tingkatan 4

Admin insha-Allah akan mengumpulkan nota-nota lengkap dan padat bagi setiap subjek. Koleksi nota atau catatan ringkas setiap bab ini boleh digunakan oleh guru dan murid-murid pada tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi bahan yang telah dibangunkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

Bahan Ulangkaji Silibus atau Sukatan Pelajaran Tingkatan 4

🍎Koleksi Nota Sains Tingkatan 4 KSSM
🍎Nota Sejarah Tingkatan 4 Mengikut Topik
🍎

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!