RPT Bahasa Inggeris Tahun 3 2021 : KSSR Semakan

RPT Bahasa Inggeris Tahun 3 2021 : KSSR Semakan ini adalah perkongsian yang membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran bagi sesi persekolahan tahun ini. Di sini juga admin kongsikan RPT bagi tahun 1, 2, 3, 4, 5 dan 6.

Kurikulum Bahasa Inggeris sekolah rendah dirancang untuk melengkapkan murid dengan kemahiran bahasa Inggeris asas supaya mereka dapat berkomunikasi secara berkesan dalam pelbagai situasi yang sesuai untuk tahap perkembangannya.

Bahasa Inggeris melalui Kurikulum Standard Sekolah Rendah dirancang untuk menyediakan murid dengan asas yang kuat dalam bahasa Inggeris.

Guru harus mengaplikasikan Bahasa Inggeris standard sebagai rujukan dan model untuk ejaan, tatabahasa dan sebutan. Pendidikan rendah terbahagi kepada dua tahap iaitu tahap 1 dan tahap 2.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Penekanan terhadap tatabahasa dalam bahasa kedua ditangguhkan ke peringkat seterusnya kerana murid perlu mengembangkan kesedaran tentang tatabahasa dalam bahasa pertama mereka. Oleh itu tatabahasa diajarkan secara implisit pada usia 7 dan 8 tahun. Modul tatabahasa hanya diperkenalkan pada tahun 3 dan seterusnya.

Berkaitan RPT Bahasa Inggeris terkini:

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru Bahasa Inggeris yang mengajar lebih daripada satu aliran, boleh muat turun menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

Bahasa Inggeris Tahun 1 RPT 2021 KSSR Semakan
Contoh RPT Bahasa Inggeris Tahun 2 2021
KSSR Bahasa Inggeris RPT Tahun 3 2021
Bahasa Inggeris Tahun 4 SK RPT 2021
RPT 2021 Bahasa Inggeris Tahun 5 2021
Bahasa Inggeris RPT Tahun 6 2021 KSSR Semakan

Dapatkan RPT Bahasa Inggeris Tahun 3 2021

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

Versi 1Versi 1

Koleksi RPT Tahun 3 bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi RPT Tahun 3 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎

RPT Bahasa Melayu Tahun 3 2021

🍎

RPT Bahasa Inggeris Tahun 3 2021

🍎

RPT Matematik Tahun 3 2021

🍎

RPT Sains Tahun 3 2021

🍎

RPT Bahasa Arab Tahun 3 2021

🍎

RPT Pendidikan Islam Tahun 3 2021

🍎

RPT Pendidikan Moral Tahun 3 2021

🍎

RPT Pendidikan Seni Visual Tahun 3 2021

🍎

RPT Pendidikan Muzik Tahun 3 2021

🍎

RPT Pendidikan Jasmani Tahun 3 2021

🍎RPT 2021 Pendidikan Kesihatan Tahun 3

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

10 tip mahu rasa rajin semasa belajar

  1. Belajar dengan kawan-kawan yang rajin.
  2. Jarakkan diri dan jauhi rakan-rakan yang malas belajar.
  3. Hias dan cantikkan tempat atau meja belajar supaya kita selesa dan seronok.
  4. Belajar untuk menyiapkan setiap kerja atau tugasa dengan cepat dan pantas.
  5. Tiru gaya dan cara belajar pelajar-pelajar yang cemerlang,
  6. Jangan sesekali duduk dan buat muka malas semasa menuntut ilmu.
  7. Puji diri sendiri selepas habis belajar.
  8. Berlakon seperti pelajar yang rajin semasa belajar.
  9. Kemas dan bersihkan meja tempat kita belajar.
  10. Ucap syukur setiap kali tamat waktu belajar.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

2 thoughts on “RPT Bahasa Inggeris Tahun 3 2021 : KSSR Semakan”

Leave a Comment

error: Content is protected !!