RPT Matematik Tingkatan 5 2021 : KSSM

RPT Matematik Tingkatan 5 2021 : KSSM ini adalah perkongsian oleh Cikgu Siti Fatimah yang dapat membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran bagi sesi persekolahan 2021. Guru-guru boleh dapatkan bahan di Channel Youtube beliau di 𝗖𝗶𝗸𝗴𝘂 𝗙𝗮𝘁𝗶𝗺𝗮𝗵 𝗠𝗮𝘁𝗲𝗺𝗮𝘁𝗶𝗸 juga.

Kerangka kurikulum Matematik merujuk kepada kurikulum matematik yang diaplikasikan di sekolah-sekolah rendah seluruh Malaysia. Pengajaran dan pembelajaran Matematik adalah bertujuan untuk melatih murid supaya berfikrah Matematik.

Semasa berada di sekolah menengah kini, murid-murid akan menjalasi proses pembelajaran menggunakan Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM) secara menyeluruh dari tingkatan 1 hingga tingkatan 5.

Melalui kurikulum ini, murid akan diberikan pendedahan kepada penguasaan ilmu tentang bentuk dan ciri reruang serta persekitaran. Menerusi fokus kurikulum ini, diharapkan murid dapat bersikap positif terhadap kelestarian alam sekitar.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Berkaitan RPT Matematik Tingkatan 5 2021:

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru Matematik yang mengajar lebih daripada satu aliran, boleh muat turun menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

①RPT Matematik Tingkatan 1 2021 KSSM
②RPT 2021 Tingkatan 2 Matematik KSSM 2021
③Matematik Tingkatan 3 RPT 2021
④RPT 2021 Matematik Tingkatan 4 2021
⑤Matematik Tingkatan 5 RPT 2021

Dapatkan RPT Matematik Tingkatan 5 2021

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

✓ Kumpulan A✓ Kumpulan B
Ringkasan RPTRingkasan RPT

Himpunan Koleksi RPT KSSM bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi RPT KSSM Tingkatan 5 2021 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎RPT Bahasa Melayu Tingkatan 5 2021
🍎RPT 2021 Matematik Tingkatan 5

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Pelaksanaan Kurikulum Abad Ke-21

KSSM Matematik memberi penekanan kepada pembentukan individu berperwatakan mulia yang mampu membuat keputusan dan tindakan dengan bertanggungjawab.

Dengan memiliki kemahiran ini, murid akan lebih berdaya saing dan mampu menghadapi cabaran pada masa hadapan. Beikut merupakan kemahiran murid yang diharapkan:

  1. Berdaya tahan dan mampu mengatasi kesukaran, mengatasi cabaran dengan kebijaksanaan, keyakinan, toleransi dan empati.
  2. Mahir Berkomunikasi; Menyuarakan dan meluahkan fikiran, idea dan maklumat dengan yakin dan kreatif secara lisan dan bertulis, menggunakan pelbagai media dan teknologi.
  3. Mampu berfikir secara kritikal, kreatif dan inovatif, mampu untuk menangani masalah yang kompleks dan membuat keputusan yang beretika.
  4. Boleh bekerjasama secara berkesan dan harmoni dengan setiap ahli pasukan.
  5. Berupaya membangunkan rasa ingin tahu semula jadi untuk meneroka strategi dan idea baharu.
  6. Berintegriti dan jujur, kesamarataan, adil dan menghormati maruah individu, kumpulan dan komuniti. Mereka bertanggungjawab atas tindakan, akibat tindakan serta keputusan mereka.
  7. Bijak mendapatkan pengetahuan dan membentuk pemahaman yang luas dan seimbang merentasi pelbagai disiplin pengetahuan.
  8. Murid penyayang; menunjukkan empati, belas kasihan dan rasa hormat terhadap keperluan dan perasaan orang lain.
  9. Bersikap patriotik; mempamerkan kasih sayang, sokongan dan rasa hormat terhadap negara.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!