RPT RBT Tahun 5 2021 : KSSR Semakan

RPT RBT Tahun 5 2021 : KSSR Semakan ini adalah perkongsian yang membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran bagi sesi persekolahan tahun ini. Di sini juga admin kongsikan RPT bagi tahun 1, 2, 3, 4, 5 dan 6.

Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) Reka Bentuk dan Teknologi (RBT) dilaksanakan kepada murid-murid tahun 4 hingga Tahun 6 (Tahap 2). Matlamat pelaksanaan kurikulum ini adalah untukmelahirkan murid yang berkemahiran berfikir selaras dengan kehendak Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM).

KSSR RBT yang diperkenalkan kepada murid adalah mengenai kriteria reka bentuk menggunakan teknologi dalam pembinaan dan pembuatan produk. Pembelajaran ini diharapkan dapat membimbing murid menjadi individu yang mempunyai pemikiran global serta memahami teknologi terkini yang mampu menyelesaikan masalah masa hadapan.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Pengajaran dan pembelajaran (PdP) RBT dilaksanakan dengan menggunakan pendekatan berpusatkan murid dan disokong oleh latihan amali. KBAT dinyatakan secara eksplisit dalam standard kurikulum RBT di samping memberi penekanan terhadap elemen merentas kurikulum (EMK) seperti Bahasa, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) serta Keusahawanan.

Dapatkan RPT RBT Tahun 5 2021

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

✓ Versi 1✓ Versi 1

Koleksi RPT Tahun 5 bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi RPT Tahun 5 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

►
🍎

RPT Bahasa Melayu Tahun 5 2021

🍎

RPT Bahasa Inggeris Tahun 5 2021

🍎RPT Bahasa Arab Tahun 5 2021
🍎

RPT Matematik Tahun 5 2021

🍎

RPT Sains Tahun 5 2021

🍎

RPT Sejarah Tahun 5 2021

🍎

RPT Pendidikan Islam Tahun 5 2021

🍎

RPT Pendidikan Moral Tahun 5 2021

🍎

RPT Pendidikan Seni Visual Tahun 5 2021

🍎

RPT Pendidikan Muzik Tahun 5 2021

🍎

RPT Pendidikan Jasmani Tahun 5 2021

🍎RPT Pendidikan Kesihatan Tahun 5 2021
🍎RPT Reka Bentuk dan Teknologi Tahun 5 2021

RPT sebagai panduan berstruktur

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!