RPT Matematik Tahun 4 2021 : KSSR Semakan

RPT Matematik Tahun 4 2021 : KSSR Semakan ini adalah perkongsian oleh Cikgu Rozayus yang membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran bagi sesi persekolahan 2021.

Kerangka kurikulum Matematik merujuk kepada kurikulum matematik yang diaplikasikan di sekolah-sekolah rendah seluruh Malaysia. Pengajaran dan pembelajaran Matematik adalah bertujuan untuk melatih murid supaya berfikrah Matematik.

Maksud Murid Berfikrah Matematik

Fikrah berdasarkan Kamus Dewan edisi keempat (2005) bermakna yang sama dengan berfikir dan pemikiran. Dalam Dalam konteks pendidikan matematik, fikrah matematik ini membawa erti kualiti murid yang dipupuk melalui sistem Pendidikan Matematik Negara.

Murid berfikrah matematik merujuk kepada pelajar yang mengetahui ilmu matematik, memahami dan mampu mengaplikasikan idea matematik.

Ilmu matematik ini diaplikasikan dengan dasar bertanggungjawab terhadap pengetahuan dan kemahiran tersebut dalam kehidupan harian berpandukan sikap dan nilai matematik.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Berkaitan RPT Matematik 2021:

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru Matematik yang mengajar lebih daripada satu aliran, boleh muat turun menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

1stt RPT Matematik Tahun 1 2021 KSSR Semakan

2nd Contoh RPT Matematik Tahun 2 2021

3rd KSSR RPT Matematik Tahun 3 2021

4th Matematik Tahun 4 SK RPT 2021

5th RPT 2021 Matematik Tahun 5 2021

6th Matematik RPT Tahun 6 2021 KSSR Semakan

Dapatkan RPT Matematik Tahun 4 2021

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

Versi 1Versi 1

Koleksi RPT Tahun 4 bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi RPT Tahun 4 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎RPT Bahasa Melayu Tahun 4 2021
🍎RPT Bahasa Inggeris Tahun 4 2021
🍎RPT Matematik Tahun 4 2021
🍎RPT Sains Tahun 4 2021
🍎RPT Sejarah Tahun 4 2021
🍎RPT 2021 Pendidikan Islam Tahun 4
🍎RPT 2021 Bahasa Arab Tahun 4
🍎RPT Pendidikan Moral Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Seni Visual Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Muzik Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Kesihatan Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Jasmani Tahun 4 2021
🍎RPT Reka Bentuk dan Teknologi Tahun 4 2021

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Kongsi tips kuat daya ingatan

Admin juga ingin kongsikan rahsia kepada murid-murid supaya tidak mudah lupa apa yang mereka belajar. Guru-guru bolehlah berkongsi dengan murid-murid agar mereka lebih tekun belajar dengan cara yang betul.

  1. Semasa guru mengajar, murid-murid perlu berhenti melakukan tugas lain. Fokus pada 100% kepada apa yang disampaikan oleh guru.
  2. Berteka teki, apa yang cikgu mahu ajarkan hari ini? Inkuiri akan buatkan murid lebih teruja!
  3. Buat catatan! Sediakan kertas kosong atau buku nota. Catatkan apa yang telah disampaikan oleh guru. Tulis sambil mendengar.
  4. Bayangkan apa yang guru ajar dan cuba jelaskan dalam bahasa sendiri di dalam kelas.
  5. Segera membuat latihan yang diberikan. Latihan ini akan membantu kita ingat apa yang telah dipelajari.
  6. Minta pertolongan dari guru setelah mencuba. Jangan tergopoh-gapah bertanya perkara yang belum kita cuba.
  7. Baca semula apa yang diajar oleh guru dalam masa 48 jam. Tanpa pengulangan, kita akan cepat lupa!

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

3 thoughts on “RPT Matematik Tahun 4 2021 : KSSR Semakan”

  1. maaf.. utk math thn 4 n tahun 5 tak boleh download la. sejarah boleh. untuk math tak boleh. boleh tolong tak? terima kasih

    Reply

Leave a Comment

error: Content is protected !!