RPT Sejarah Tahun 4 2021 : KSSR Semakan

RPT Sejarah Tahun 4 2021 : KSSR Semakan ini adalah perkongsian oleh Rozayus Academy yang membantu guru-guru membuat perancangan pembelajaran untuk tahun 2021.

Sejarah adalah subjek teras yang terkandung dalam Kurikulum Standard Sekolah Rendah (KSSR) yang telah dirangka oleh Bahagian Perkembangan Kurikulum (BPK). Semua murid tahap 2; Tahun 4, Tahun 5 dan Tahun 6 akan mempelajari subjek ini.

Kurikulum ini bertujuan untuk membimbing pelajar memahami dan memperkembang pengetahuan, kemahiran dan mengamalkan nilai-nilai murni. Selain itu, diharapkan agar murid dapat mengaplikasikan penerapan semangat jati diri sebagai Rakyat Malaysia.

Follow kami menerusi media berikut:
Facebook TchercollectionTelegram Tchercollection

Dokumen Standard Kurikulum dan Penilaian (DSKP) disusun dalam bentuk perbincangan kronologi Sejarah awal negara, pengenalan kedaulatan Negara dan kemakmuran negara kita. Kandungan ini adalah untuk mendidik pelajar memahami latar belakang negara dengan lebih baik.

Matlamat pengajaran dan pembelajaran Sejarah

Pelaksanaan KSSR Sejarah membawa hasrat untuk melahirkan murid yang berpengetahuan sejarah, memahami perkembangan sejarah tanah air. Kurikulum ini juga bertujuan untuk membangunkan murid-murid yang mempunyai kesedaran sejarah serta meningkatkan semangat patriotik yang tinggi.

Muat turun RPT Sejarah tahun 4 2021

Memandangkan sesi persekolahan akan bermula tidak lama lagi, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai guru yang akan menyediakan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) masing-masing. Muat turun RPT melalui pautan ini:

Koleksi RPT tahun 4 bagi tahun 2021

Admin insha-Allah akan mengumpulkan RPT-RPT lengkap bagi setiap subjek. Koleksi RPT ini boleh digunakan oleh guru-guru untuk tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi RPT yang telah disiapkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi RPT Tahun 4 pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎RPT Bahasa Melayu Tahun 4 2021
🍎RPT Bahasa Inggeris Tahun 4 2021
🍎RPT Matematik Tahun 4 2021
🍎RPT Sains Tahun 4 2021
🍎RPT Sejarah Tahun 4 2021
🍎RPT 2021 Pendidikan Islam Tahun 4
🍎RPT 2021 Bahasa Arab Tahun 4
🍎RPT Pendidikan Moral Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Seni Visual Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Muzik Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Kesihatan Tahun 4 2021
🍎RPT Pendidikan Jasmani Tahun 4 2021
🍎RPT Reka Bentuk dan Teknologi Tahun 4 2021

Rancangan Pengajaran Harian (RPH) adalah asas PdPc. Ini adalah panduan berstruktur untuk guru memastikan pembelajaran berlaku dengan lancar. Menurut Surat Pekeliling Ikhtisas (SPI) 3/99, RPH adalah terjemahan dari rancangan pengajaran tahunan (RPT).

Maka, marilah sama-sama kita membuat perancangan yang baik untuk memastikan isi pembelajaran dapat disampaikan dengan sebaik mungkin.

Muat Turun Dokumen Berkaitan:

Sekiranya guru-guru adalah ketua panitia atau guru Sejarah yang mengajar lebih daripada satu aliran, boleh muat turun menggunakan pautan dalam jadual yang disediakan.

1. RPT Sejarah Tahun 5 2021 KSSR Semakan
2.RPT Sejarah Tahun 6 2021 KSSR Semakan

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

2 thoughts on “RPT Sejarah Tahun 4 2021 : KSSR Semakan”

Leave a Comment

error: Content is protected !!