Nota Sains Tingkatan 1 : Grafik Menarik

Nota Sains Tingkatan 1 dalam bentuk grafik ini merupakan perkongsian guru-guru untuk kegunaan murid-murid yang sedang berada di Tingkatan 1. Koleksi nota ini akan dikemaskini dari masa ke masa.

Matlamat KSSM Sains adalah untuk meningkatkan minat dan membangunkan kreativiti pelajar. Pengetahuan saintifik dan teknologi, sikap saintifik dan nilai murni membolehkan mereka menyelesaikan masalah.

Selain itu, dapatan kurikulum ini akan mendorong murid membuat keputusan dalam kehidupan seharian. Murid akan dipersiapkan untuk melanjutkan pelajaran Sains dan teknologi.

Kuasai kemahiran proses sains (KPS) dengan baik untuk terus cemerlang. KPS yang dimaksudkan ialah:
 1. Membat pemerhatian
 2. Mengelaskan
 3. Mengukur menggunakan nombor
 4. Membuat inferens
 5. Meramalkan
 6. Berkomunikasi dengan graf
 7. Menyatakan hubungan ruang masa
 8. Mentafsir data
 9. Membuat definisi secara operasi
 10. Mengawal pemboleh ubah
 11. Membuat hipotesis

Nota Ringkas Sains Tingkatan 1

Nota ulangkaji yang disediakan ini merupakan ringkasan kandungan pembelajaran yang dikongsi menggunakan dalam format PDF dan PPT. Guru-guru dan murid-murid dapat menggunakan bahan ini sebagai bahan ulangkaji.

Bab Bahan dan Kredit Muat turun
1 Pengenalan Kepada Penyiasatan Saintifik – Cikgu Fara Asrab 📥
2 Sel Sebagai Unit Asas Hidupan – Cikgu Fara Asrab 📥

Bahan ini disusun secara topikal mengikut silibus ini boleh dimanfaatkan oleh murid-murid tingkatan 4 & 5 sebagai ulangkaji untuk menghadapi SPM.

Koleksi Nota Lengkap Sains KSSM

Memandangkan sesi pembelajaran sedang berlangsung, sudah tentu persediaan telah bermula dari sekarang. Pastinya ramai murid akan membuat carian bahan pengajaran dan pembelajaran. Boleh lanjutkan pencarian di sini:-

Berkaitan Latihan Sejarah Tingkatan 1:

Admin insha-Allah akan mengumpulkan latihan-latihan lengkap bagi setiap subjek. Koleksi kuiz atau latihan ini boleh digunakan oleh guru dan murid-murid pada tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi bahan yang telah dibangunkan, sila hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

Berkaitan Latihan Sejarah Tingkatan 1:

Admin insha-Allah akan mengumpulkan latihan dan nota lengkap bagi setiap subjek. Koleksi kuiz atau latihan ini boleh digunakan oleh guru dan murid-murid pada tahun ini atau rujukan tahun-tahun akan datang.

Sekiranya guru yang ingin berkongsi koleksi bahan yang telah dibangunkan, sila segera untuk hubungi admin @tchercollection melalui emel atau Telegram.

Koleksi latihan atau kuiz pelbagai subjek ini mungkin boleh membantu:

🍎Kuiz dan latihan Geografi
🍎Kuiz dan Latihan Matematik
🍎Kuiz dan Latihan Reka Bentuk dan Teknologi (RBT)
🍎 Nota Sains Tingkatan 1 dalam Bentuk Grafik

Guru Sains seluruh negara telah berkongsi memberikan pelbagai kemahiran, teknik dan kaedah terbaik, yang memerlukan kerja keras dan doa murid-murid untuk menjadikan peperiksaan lebih mudah.

Calon-calon SPM perlu menjaga adab dan hubungan baik dengan guru, ibu bapa, dan sahabat. Ini adalah kunci utama untuk mendapat keberkatan ilmu dunia akhirat.

Penutup

Sebagai penutup kata, kami mempelawa semua guru, murid, ibu bapa atau mana-mana pihak untuk terus menyumbangkan bahan untuk dikongsikan di laman web tchercollection.com.

Jangan lupa untuk berkongsi kepada rakan-rakan melalui aplikasi atau platform lain seperti Facebook, WhatsApp dan Telegram. Klik pada butang Share di bawah. Semoga bermanfaat !

Jika ingin menymbang bahan-bahan ilmiah dan bahan-bahan berkaitan bidang pendidikan bolehlah kongsikan melalui emel [email protected] atau melalui Telegram t.me/tchercollection.

Leave a Comment

error: Content is protected !!